Konsten att göra vetenskap till ett litterärt äventyr

Konsten att göra vetenskap till ett litterärt äventyr

I läsanKonsten att göra vetenskap till ett litterärt äventyrdets stund av Dan Browns senaste roman ”Begynnelse” eller ”Origins” på engelska som är en bättre titel, men svåröversatt till svenska, så är det lätt att förstå varför böckerna om Robert Langdon har blivit så populära. Handlingen tilldrar sig åter i Europa, närmare bestämt i Spanien, och återigen består intrigen av den eviga konflikten mellan vetenskap och religion. Författarens research bakom även denna bok är massiv och äger rum på verkliga ofta kända platser med start i Bilbaos Guggenheim Museum för modern konst. En plats religions- och symbolforskaren Langdon inte känner sig helt hemmastadd i. Och där tar äventyret vid tillsammans med en underskön kvinna vid namn Ambra Vidal och en AI (artificiell intelligens), som Brown beskriver som ”Siri på steroider”.

Dan Browns storhet ligger förutom att få det djuplodade vetenskaps- och kunskapsinnehållet intresseväckande och drivande, även hans enkla men samtidigt gripande skrivkonst. Han vägrar släppa läsaren utan ”tvingar” denne vidare i handlingen. På liknande sätt och med samma glöd i pennan finner man i Karl Kullbergs briljanta författarskap. Inte minst i hans reseskildring på sin väg genom Europa som tilldrar sig 1842. I denna får läsaren ta del av observationer på plats om olika städers folkliga kynnen, storpolitikens förgrundsgestalter vid denna tid, museibesök liksom vandringssägner från olika destinationer. Det sistnämnda blir som Dan Browns berättande fast i kortformat där Kullberg på liknande sätt fängslar läsaren med sin estetiska prosa och unika lättillgängliga berättarkonst.

Ett exempel är från besöket i Milano där titeln på berättelsen eller skizzen, som Kullberg kallar sina litterära utvikningar, är ”La Dame Noire”. Där intrigen kretsar kring en ung kvinnas väg till position och makt. I vanlig ordning anlägger Kullberg gränsfarareperspektiv där kampen mellan det gamla utnötta livsförnekande får ge plats för framtiden som ser helt annorlunda ut.

Denna kamp eller intrig är också en bärande del i Dan Browns böcker om Robert Langdon och där vetenskap, på platsen observationer, och historia vid sidan av stor berättarkonst leder vägen läsaren framåt.

Konsten att göra vetenskap till ett litterärt äventyr