Amos Oz om en kur för fanatiker och frihetskamp

Amos Oz om en kur för fanatiker och frihetskamp

Amos Oz om en kur för fanatiker och frihetskamp
Ny version av denna tidlösa artikel från 2020

Lyssna på blogginlägget:

{Play}

Författaren Amos Oz beskriver sin barndom som i en atmosfär av Tolstojs filosofi och en daglig konflikt och frihetskamp, och ur detta föddes hans skrivande. Staden han växte upp i var då en av de mest kosmopolitiska städerna i världen med tyska, armeniska och judiska kvarter, en grekisk och en amerikansk koloni, och så arabiska stadsdelar. Oz beskriver det som löst sammansatta grannskap under hans barndoms 1940-tal där spänningar förekom men inget våld.

Staden där författaren växte upp var Jerusalem till vilken hans föräldrar under 1930-talet lyckats fly från det av nazism och andra judeförföljelser härjade Europa. I den ständigt aktuella boken ”Hur man botar en fanatiker och om att skriva”  levererar Amos Oz en kur för en fanatiker.

Han skriver:

”Likriktning och konformism, längtan efter att höra hemma någonstans och lusten att få alla andra att också göra det, kan mycket väl vara den mest spridda om än inte den farligaste formen av fanatism.”

Adderar man sedan personkult, totalitär ideologi, och/eller religiös fundamentalism till denna stinkande bruna soppa då har man några av fanatismens främsta ingredienser.

Oz har här som sagt en kur för att vaccinera mot fanatismen fast det är likväl en långsamt verkande medicin som består i att använda humor och fantasi. Eftersom det har egenskaper som öppnar upp gränser och sinnen, och verkar på flera nivåer i direkt kontrast till fanatismen. Litteraturen kan här vara en källa, även om den också i bjärt kontrast kan användas som propagandaskrift för nationalistiskt självförhärligande och annan extremism, Amos Oz skriver:

”Shakespeare kan vara till stor hjälp. Varje form av extremism och fanatism, varje kompromisslöst korståg slutar hos Shakespeare antingen i tragedi eller komedi. Fanatikern är aldrig lyckligare eller mer tillfredsställd i slutet, han är antingen död eller också har han blivit ett skämt. Det är en bra vaccination.”

I novellen ”Krigare” i novellsamlingen ”Gränsfarare” finner läsaren nya perspektiv på Amos Oz kur mot fanatismen. Den innehåller för att citera från novellen: ”Livets alla vackra nyanser ackompanjerat med krigets svarta natt.”

Författad av

LarsGöran Boström

Författare till Gränsfarare / Bordertraveller stories och Matresan genom Småland

____________________________________________________________

INTRESSEVÄCKANDE BÖCKER OM FRIHETSKAMP

Köp direkt i förlagets webbutik
Köp direkt i förlagets webbutik
Engelska versionen av Gränsfarare
Finns tillgänglig som ebok och ljudbok – bl a i Bookbeat, Storytel, Audible
Köp direkt i förlagets webbutik
Köp direkt i förlagets webbutik