En kulinarisk resa genom granskog och steniga åkrar

En kulinarisk resa genom granskog och steniga åkrar

Min nya bok Matresan genom Småland var till viss del en resa för att återupptäcka den unika matkultur som jag växte upp i. Efter att ha bott i olika delar av Sverige så är det lätt att konstatera att göra en kulinarisk resa i Småland är en unik upplevelse. Att sedan ta med denna upplevelse och försöka återskapa den i sitt eget kök förstärker äventyret. Denna bok en perfekt guide för detta.

En kulinarisk resa genom granskog och steniga åkrar

I boken möter läsaren även de besökta platsernas historia och relation till matkulturen. Vad finns i Lammhult? I Råshult? I Huseby? Eller varför inte studera den småländska ölkartan? Carl von Linné gjorde följande reflektion om denna humle dryck:

»Starka arbetare måste hafwa godt öl, om de skola uthärda, ty utaf watn, thé och coffe blifwa de utmärglade.»

Andra småländska författare som Astrid Lindgrens och Albert Engströms med fleras skrivande med referenser till mat och högtider är också en viktig ingrediens till anrättningen.

Likväl, förutom ingredienserna ovan, så finns det dock en persons matlagningskonst som starkt bidragit till urvalet av de recept som finns inbakade i boken, nämligen min mormor. Att göra väldigt mycket av lite med utsökt resultat var hennes specialitet. Något som är ett av de främsta kännetecknen för Småland överhuvudtaget.

Matresan genom Småland finns nu tillgänglig hos bl a Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Den kan också köpas direkt i förlagets webbutikLäs mer om mitt författarskap här

Författad av
LarsGöran Boström

En kulinarisk resa – guide genom Småland och i det egna köket


Köp direkt i BiQStore – få hem först, betala sedan med Klarna

Matresan genom Småland

Fler böcker från B-InteraQtive Publishing