En okänd författare och hans insikter om Stockholm

En okänd författare och hans insikter om Stockholm

En okänd författares insikter om Stockholm
Klicka på bokomslaget för mer information om boken.

Lyssna på storyn

{Play}

Vid yttrandefrihetens födelse på 1800-talet var Europa en ganska fridfull plats. En resenär, en fransman, en okänd författare, som hade avslutat sina åtaganden i Hamburg, bestämmer sig för att gå på en ångbåt för att besöka Sverige och dess huvudstad. Året är 1844 och månaden är september, och det är tid för kröningen av kung Oscar I. Evenemanget är av särskilt intresse för en fransman, eftersom den snart formellt krönte kungen föddes i Frankrike och besökte inte Sverige förrän han var 11 år gammal. Det sägs att det var Napoleon som föreslog namnet Oscar efter hans födelse.

Men det som var planerat att bli några veckors resa för att bevista kröningen utvecklades till att bli ett halvårslångt besök i Stockholm. Där resenären med skarpa ögon och humor beskriver allt från kröningens majestät till stockholmarnas hemliga ibland obskyra nöjen i allmänhet vid denna tid.

Insikterna och beskrivningarna har likväl också en skarp egg, vilket gör att den nyvunna yttrandefriheten sätts på prov. Detta är förmodligen den främsta orsaken till varför resenären som författare använde pseudonym. Särskilt eftersom folket i hans hemland fick vänta cirka 40 år till för att erhålla denna grundläggande frihet.

En okänd författare från Frankrike – vem var han?

Men vem var han, denna resenär, denne nyfikne upptäckare av Stockholms inre domäner och dess sociala liv? Här är några ledtrådar:

  1. Född i södra delen av Frankrike.
  2. Resenär i Europa
  3. Bosatt i Paris i mitten av 1840-talet
  4. Förmodligen en författare som har publicerat fler böcker
  5. Utbildad vid Teknologiska institutet i Paris
  6. Liberal
  7. 25-40 år 1844

Så, vem tror du att han var, denne författare till boken En fransman i Stockholm 1844-45 utifrån punkterna ovan? Om du känner till någon som kännetecknas av minst fyra av dessa kriterier, vänligen skicka oss svaret och källor, och vi skickar dig boken kostnadsfritt på det språk (svenska eller engelska) du föredrar efter att den har publicerats!

 

Fler böcker